6 de juny 2018

VALLS MAS, Xavier (Sant Andreu de Gurb, 1921 - Manlleu, 2017 )

Neix a “Cal Teixidor” de Gurb i als 11 anys es trasllada amb la família a viure a Manlleu, on estudia al col•legi de La Salle fins a l’esclat de la Guerra Civil. 

De manera autodidacte comença a dibuixar i pintar, afició que no deixa fins als anys 50 quan es dedica plenament i professionalment a la fotografia que ja venia practicant des del 1939, obrint la botiga Valls Fotografia, encara oberta a dia d'avui. 


Gran aficionat al teatre, junt amb altres companys recuperen el cinema i el teatre del Centre Catòlic, on un cop acabades les reformes, el proposen com a director. Accepta el càrrec amb la condició de poder posar en escena, entre altres obres, La Passió , que es va estrenar l’any següent amb molt èxit i amb públic vingut d’arreu de Catalunya..


Va prendre part en innombrables concursos de fotografia aconseguint molts premis, entre d'altres el Premi d'Honor Nacional de fotografia.


Fou pioner en el revelatge de la fotografia en color i, junt amb un grup d’amics que compartien l'afició per la fotografia, fundaren el Grup Excursionista de Manlleu, fruit de les sovintejades sortides que feien per fer fotografies de natura. Aquesta afició a la natura l’ha dut a restaurar moltes fonts i recuperar i netejar nombrosos camins.


Fou un dels fundadors de Tradicat, l’associació que vetlla per la recuperació i la conservació de les tradicions populars catalanes.Així, a partir del 1968 formà part de l'organització dels Focs de Sant Joan i en un dels congressos al Rosselló, proposa la
 celebració a Manlleu del primer congrés al Principat que es celebrà el 1983. Aquest 
congrés va donar un fort impuls a la celebració de la Flama del Canigó augmentant així el nombre de pobles que es van anar adherint a aquesta festa.
Com a bon caminador, va resseguir les muntanyes més altes de la nostra geografia. Entre els centenars de persones que cada segon diumenge de juliol pugen al Matagalls, any rere any han vist en Xavier. Qui no el recorda amb la seva inseparable màquina de fotografiar al coll. No endebades ha estat creador de l’Associació d’Amics de Matagalls.


Ha ajudat a restaurar i a mantenir vives ermites i esglésies, que estaven malmeses o mig oblidades, com Sant Salvador de Bellver, Cabrera, el santuari de Puig-Agut o d’altres.
L’any 1950 tingué lloc el primer aplec al Matagalls organitzat pel Pare Illa. En un dinar posterior a casa seva va proposar al Pare Illa constituir la que és ara l’Associació d’amics dels Aplecs, incrementant així el nombre d’excursionistes que cada any pugen al cim. Des de fa 11 anys es cuida de dissenyar la portada de la revista de l’aplec.

Des de l’any 1948 forma part de la junta del santuari de Puig-Agut i el 1988 passa a ser-ne l’administrador, portant a terme moltes reformes.


L’any 1983 l’ajuntament de Manlleu li concedeix el títol de “Fill Adoptiu”.

El 2006 proposa a l’Ajuntament de Manlleu la idea de convertir en espectacle la llegenda del serpent de Manlleu. Totes les entitats de Manlleu i molts voluntaris participen avui en aquest exitós espectacle.

A la Marxa dels Vigatans de l'any 2010 se li feu un homenatge.


Va morir el 29 d'abril de 2017, a l'edat de 95 anys. 



Fonts: 

Http://art.aquiosona.com/. (Consulta 9/10/2014)
http://blocs.aquiosona.com/des-del-montseny/homenatge-a-xavier-valls-i-mas/(Consulta 9/19/2914)


LLIBRES PUBLICATS

(1992) Manlleu, 110 anys de fotografia (en col.laboració). Manlleu: Imp., Contijoch , 541 pp.


(2007) Història de la fotografia i fets puntuals de la vida familiar fins l'any 2007 [Manlleu] : [L'autor], 56 pp.




La persona homenatjada a la
Xavier Valls i Mas
Marxa dels Vigatans 2010.


Fotografies : Osona.com
Text : Xavier Cateures Valls
Premis que va obtenir , entre altres reconeixaments:
1er Premi d’Honor amb medalla d’Or del concurs nacional de fotografia de Sant Adrià de Besòs
1er Premi del concurs nacional de fotografia de València
2n Premi del concurs internacional de fotografia GEVALUXE de la casa Gevaert d’Alemania