6 de juny 2018

GUILLÉN ZAMBRANO, Joan J. (Fuente del Maestre, Extremadura 1947 - )

Neix el 1947 a Fuente del Maestre (Extremadura).

De 1949 a 1967 resideix a Manlleu i actualment viu a Barcelona.


Escenògraf, dibuixant satíric i artista plàstic.

Va iniciar la seva tasca periodística al diari Tele/eXpres l’any 1969 i des de llavors ha publicat els seus dibuixos a infinitat de publicacions, com Triunfo, Por favor, Muchas gracias, Presencia, Arreu, La Calle, El Periódico, El Món, Diari de Barcelona, i La Vanguardia entre altres. En l'actualitat publica els seus dibuixos satírics al diari digital catalunyaplural.cat.

Entre 1985 i 1987 va crear per TV3 i després per a TVE a Catalunya l’espai d’animació amb ordinador "Microclip".

Els anys 1983 i 1985 va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona pels seus treballs a la premsa i a la televisió.L'any 1999 va obtenir la Medalla d'Or del Vestuari a la 9a Quadriennal d'Arquitectura i Escenografia de Praga. L'any 2016 li han concedit el Premi Nacional de Cultura del CoNCA.

Com escenògraf, Guillén és autor d'escenografies, figurins, artefactes i màscares per a múltiples òperes i muntatges teatrals, entre els que cal assenyalar: "La flauta màgica" de Mozart; “La Cenerentola ”,“La italiana en Argel ”, i“The barber of Siviglia” de Rossini; “Faustbal ”, òpera de Fernado Arrabal que s’han representat a teatres com el  Teatro Real , de Madrid , el Gran Teatre del Liceu de Barcelona o als teatres d'òpera de Houston, Toronto, Seattle, Los Angeles, Cardif, Genève, Bruxelles, Bordeaux, Firenze, i pròximament, d'Omaha (Nebraska), Washington, i a la Ciutat de les Arts  de València.

Guillén ha creat gran nombre d'escenografies, artefactes i vestuaris per espectacles de petit i gran format, com “Picasso U  ” (1980) Comparsa “Visca Picasso  ” (1981), la Cavalcada EXPO92 i Eurobàsquet  97, aquestes dues últimes per la Comediants , companyia amb qui ha col·laborat durant més de 20 anys dissenyant-hi elements escènics d’espectacles com “ Llibre de les bèsties ”, "Maravillas de Cervantes  , “ Bi ”, “La petita flauta  ”,“Deixeu-me ser mariner ”, “Les balades de Villón”, també va col·laborar en l’espectacle “ Colors ” de Javier Mariscal.

Ha estat professor d’escenografia a l'Institut del Teatre de Barcelona durant quaranta anys, i ha impartit classes , participat en màsters i donat  conferències a universitats i escoles a diversos països.

La 9à Cuadrienal d'arquitectura i escenografia de Praga 1999 li va concedir la Medalla d'or del figurinisme  pels seus dissenys d’animals pels muntages de “La flauta màgica " i "Llibre de les bèsties" .

És autor del llibre-objecte de desplegables “Artefactes parateatrals ” sobre algunes de les seves realitzacions escenogràfiques per teatre de gran format, i els llibres de contes “El globo " i "El carnaval" . També ha il·lustrat el llibre de Comediants  El libro del dia y de la noche".


Juntament amb les seves activitats com escenògraf, pedagog i dibuixant satíric, Guillén ha cultivat la il·lustració, el gravat i l’escultura, realitzant gran nombre d’obres recollides en la sèrie “Museu Particular ”, obra poc difosa que ara es proposa donar a conèixer junt amb altres de realització recent. Mostra d’això és la “Suite Nonell ” que s’ha presentat el 2013.

Una de les seves caricatures apareix al llibre de Jordi Artigas "Caricaturas franquísimas"
( Barcelona: La Tempestad, 2015, pp. 93/94)

L'any 2013 la Biblioteca Nacional de España selecciona diversos dibuixos de Guillén per a l'exposició que es va fer del maig a l'agost, La Transición en tinta china. El 2014 fa donació de part de la seva obra gràfica, publicada a premsa satírica i a televisió, a la Biblioteca Nacional de España.

Al març de 2016 rep el Premi Nacional de Cultura atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Generalitat de Catalunya).

Al juny de 2017 fa donació de documents gràfics d'escenografies per a òperes o espectacles de carrer, figurins, dibuixos,esbossos per a caricatures, etc., a la Biblioteca de Catalunya.


LLIBRES PUBLICATS

(1971) El viatge prodigiós d'en Ferran Pinyol. Europa. (en col•laboració) Montserrat : Abadia de Montserrat, 54 pp.

(1976) Any I del post-franquisme (en col•laboració). Barcelona : Ketres, 80 pp.

(1984) El carnaval. Sant Joan Despí : Argos-Vergara, 64 pp.

(1984) El globus. Barcelona : Argos Vergara, 12 ff. (Llibre traduït al castellà, basc i gallec)

(1996) Caixa de Manlleu : 100 anys d'història, 1896-1996 (en col•laboració). Manlleu : Caixa d'Estalvis Comarcal de Manlleu , 240 pp.

(1998) Artefactes parateatrals. Tradició/innovació. Barcelona : Diputació de Barcelona. Institut del Teatre, 1998. 72 pp.

(2002) El libro del dia y de la noche : treinta años de sombras y despertares. (en col.laboració amb Comediants Barcelona: Circulo de Lectores[etc], 12 pp.PARTS DE LLIBRES: CAPÍTOLS, SECCIONS, FRAGMENTS...

(2014) "Joan Josep Guillén Zambrano.1994".1994. En: Manlleu, pregons de Festa Major: 1983-2014.Manlleu: Ajuntament de Manlleu, pp 77


SOBRE LA SEVA OBRA

Guillén, màgia a l'espai escènic. Barcelona: Generalitat de catalunya; Biblioteca de Catalunya, 2021, 146 pp. (Catàleg de l'exposició, celebrada al Museu d'Història de Catalunya del 20 d'abril al 26 de setembre de 2021)


LLOC WEB PERSONAL