28 de febr. 2020

PLANA RUSIÑOL, David (Manlleu, 1969 - )

Va néixer a Manlleu el 1969. Va començar la seva carrera fent d’actor, director i dramaturg al Teatre Centre de Manlleu. Posteriorment va estudiar interpretació a l’Institut del Teatre Osona)(1992) i Direcció i Dramatúrgia a l’Institut de Teatre de Barcelona (1997) . Ha alternat la direcció d’espectacles amb l’escriptura de textos teatrals i guions radiofònics i per a la televisió.

Va treballar esporàdicament d’actor i, l’any 1997, va estrenar “Mala Sang” a la Sala Beckett. Amb aquesta obra va rebre el premi Espectacle revelació, atorgat per la crítica de Barcelona, i el premi Serra d’Or al millor text teatral d’aquell mateix any.

El 1998 va codirigir l’obra “Criatures” (espectacle amb textos de diferents autors, entre els quals n’hi ha del mateix David Plana) i “Petita Mort”, text propi, a la Sala Beckett.

El Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, el 1997, li va concedir una borsa d’ajut gràcies a la qual va escriure “La dona incompleta”. Aquest text va ser estrenat per Sergi Belbel a la Sala Beckett i va rebre el premi Serra d’Or al millor espectacle, el premi Butaca al millor text de l’any 2001 i dues nominacions als premis Max (a millor text en llengua catalana i a Espectacle revelació).

L’any 2002 va escriure i dirigir “Paradís oblidat” i, juntament amb Albert Espinosa , “Això no és vida!”.

L’any 2008 va escriure i dirigir “Boris Godunov”que es va representar a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya.


Des del 2009 és director argumental de la sèrie  "La Riera", que s'emet per TV3

El novembre de 2015 la seva obra es va incloure a la Ruta Literària d’autors contemporanis de Manlleu  (Veus de Manlleu) . El mateix any va guanyar el segon premi Frederic Roda de Teatre ( compartit amb Josep Maria Miró), amb l'obra "Els Encantats".

L'any 2020 ha estat nominat als Premis Gaudí, en la categoría de Millor Pel·lícula per a televisió, per "L'enigma Verdaguer", que va escriure ell mateix , va dirigir Lluis María Güell i va ser produïda per Diagonal Televisió, Televisió Espanyola i TV3LLIBRES PUBLICATS

(2001) La Dona incompleta .Barcelona : Institut del Teatre, 85 pp.

(2002) Després ve la nit. Barcelona : Arola, 2002. 50 pp.

(2002) Paradís oblidat / David Plana. El Clavicèmbal / Dani Salgado. Excés / Neil LaBute. Barcelona : Proa, 198 pp.


(2004) Això no és vida / T de Teatre (en col.laboració) .Barcelona : Proa, 75 pp.

(2017) Els encantats . Barcelona: Editorial comanegra/Institut del Teatre, 98 pp.


PARTS DE LLIBRES: CAPÍTOLS, SECCIONS, FRAGMENTS...

 
(1997) “Nous autors catalans”. Conté “Mala Sang”. Barcelona : Grup Focus. 126 pp